2013. július 21., vasárnap

Fűszeres juhtúróval töltött gombafejek

Hozzávalók:

  • nagyobb gombafejek
  • juhtúró
  • pirospaprika, bors, pici kömény
  • oliva bogyó
  • mozzarella


Gombafejeket megpucolom, szárait eltávolítom (ki nem dobom, a gombafejek mellett azt is megsütöm). Juhtúrót összekeverem a fűszerekkel, megtöltöm vele a gombafejeket, bele nyomok 1-1 oliva bogyót a közepébe, mozzarellát szeletelek a tetejére és 200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöm.




Köleses zabpelyhes fasírt almaszósszal

Nagymamám isten almaszószt tud készíteni. Viszont évek óta nem ettem és pár hete nagyon megkívántam. szeretem a sósat meg az édeskéset együtt, így nekem tökéletes köret például egy jó fasírthoz. Viszont mind a szósz, mind a fasírt összetevőit meg kell "reformálnom" ahhoz, hogy bele illjen a diétámba. Így a fasírtot prézli helyett az előző napról megmarad kevéske párolt kölessel és zabpehellyel gyúrtam össze, az almaszót pedig búzaliszt helyett kókusz- és kölesliszttel habartam be. Nem kellet csalódnom a végeredményben :)

Hozzávalók fasírthoz:

  • 0,5 kg darált hús ( ez most épp pulyka volt)
  • kb 2 dl-nek megfelelő párolt köles
  • 2 dl zabpehely
  • 1 tojás
  • 1 fej vöröshagyma lereszelve
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • só, bors, paprika krém

Összetevőket jól összedolgozom, vastagabb hurkává formázom, tepsibe teszem, fólia alatt megsütöm, majd fólia nélkül pirítom még egy kicsit

Hozzávalók almaszószhoz:

  • 4-5 szem alma
  • 1 dl tejszín
  • nyírfacukor
  • 1 púpos evőkanál kókusz liszt
  • 1 púpos evőkanál kölesliszt
  • egész fahéj, szegfűszeg
  • csipet só

Almát megpucolom, felkockázom, fazékba teszem, annyi vizet teszek rá, hogy ellepje, teatojásba bele teszem a fűszereket és összefőzöm az almával. Amikor az alma már puha, bele teszem a nyírfacukrot, a liszteket a tejszínnel simára keverem és ezt is bele öntöm. Keverés mellett sűrűre főzöm. 


Sárgaborsó főzelék sült szalonnával

Gyors, egyszerű és nagyon finom. Én nem szoktam a sárgaborsót beáztatni. Addig főzöm, míg szinte szét megy. Berántani sem szoktam, hiszen van benne annyi keményítő, hogy önmagától besűrűsödik. Fűszer összesen só és bors. Ha füstölt csülköt főzök, sosem öntöm ki a levét, megy be a frigóba, tökéletes alaplé pl. ehhez a főzelékhez. Mikor a főzelék elkészült, kolozsvári szalonnát apróra kockáztam, serpenyőben pirosra sütöttem és bele kevertem a főzelékbe.


2013. június 16., vasárnap

Töltött cukkini kölessel

Sosem volt a rizs iszonyú nagy kedvenc, valamint nem túl egészséges, úgyhogy tesóka tanácsára kipróbáltam kölessel helyettesíteni. Azt kell mondj, megérte. Nagyon finom ebédet kerekítettem.


  • 20 dkg darált pulyka
  • 1 nagyobb cukkini
  • 1 karalábé (mert nem fért bele a cukkiniba az összes töltelék, de nem bántam)
  • 1 kisebb hagyma
  • 2 marék köles (nem nagyon méregetem az adagokat)
  • 1 gerezd összezúzott fokhagyma
  • só, bors, kávéskanál pirospaprika
  • tetejére tejföl, sajt, pici zöldfűszer keverék


Cukkinit félbe vágom, kanállal kikaparom a magos rész, besózom, hagyom állni, míg a töltelék el nem készül.


Hagymát apróra felvágom, olivaolajon megdinsztelem, hozzá adom a darált húst és a fűszereket, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Ha elfőtte a levét, újra öntök rá vizet. Amikor a hús már majdnem kész, bele teszem a kölest és még 10 percig főzöm. Ez után a gázt elzárva 15-20 percig pihentetem fedő alatt. Így a köles felveszi a fölös levet.

Karalábét megpucolom, félbe vágom és kanállal kivájom a belsejét. A kivájt részt és gyorsan be is faltam, nagyon szeretem a nyers zöldségeket :)

Megtöltöm a kész töltelékkel a karalábét is és a cukkinit is, olivával kiolajozott jénaiba teszem.


Tetejére tejfölt kanalazok, megpakolom sajtszeletkékkel és óvatosan megszórom zöldfűszer keverékkel.


Jénait lefóliázom és 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütöm, míg meg nem puhul a karalábé is, majd fólia nélkül még kb 20 percig, hogy szép pirosra süljön a sajt a tetején.


Elég finom lett :) Azt hiszem, nem fogok félni mindenféle finomsághoz kölest használni. Határ a csillagos ég.

Brokkoli krémleves

Brokkolit két maréknyi zabpehellyel, sóval borssal és fokhagymával puhára főzöm annyi vízben, ami épp ellepi. Botmixerrel pépesre turmixolom, felöntöm 2 dl főzőtejszínnel, majd ismét főzöm még kb 5 percig. Sajttal szórva, pirított kenyérkockával egyaránt finom, én most kis parmezánnal szórtam meg.

2013. február 16., szombat

Mézes zabkeksz


Nem mondom, hogy büntetlenül nassolható történet, de mondjuk kisebb lelkiismeret furdalással eszem meg, mint egy nagy szelet csokitortát. Márpedig néha kell a nasi :)
  • 30 dkg apró szemű zabpehely
  • 15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 2 ek nédcukor
  • 3 ek méz
  • 2 tojás
  • 20 dkg olvasztott vaj
  • 2 ek tejszín
  • 1 citrom héjja
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 5 dkg mogyorós étcsokoládé lereszelve
  • 4 ek kókuszreszelék
  • mazsola

Hozzávalókat jól össze dolgozom, hagyom a hűtőben legalább egy órát állni. Majd vizes kézzel kisebb gombócokat gyúrok belőle, kézzel összelapítom és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket kb 2 cm távolságra egymástól. 180 fokon 20 percig sütöm. Lezárt dobozban akár egy hónapig is eláll és puha marad. Eper lekvárral mennyei, de reggelire egy bögre tejjel is szívesen elfogyasztom.



Rántott hús burgonyapehely bundában

Nagyon nem szeretek panírozni. nyakik kulimászos leszek tőle. A konyha meg egyenesen rettenetes. Piszkos munka panírozni. Viszont sajnos minden bundázott dolgot nagyon szeretek. Az utóbbi időben rákaptunk a rántott csirkemell falatkákra kukorica salátával. Most annyit újítottam rajta, hogy csirkecomb filéből készítettem, amit nem bántam meg. Nagyon finom szaftos lett a husi. Általában beáztatom a húst előző este fokhagymás tejbe. Isteni ízt ad neki. Most az este is sűrű volt, meg a délelőtt is, úgyhogy simán megszórtam kisebb darabokra vágott húst sóval, frissen őrült borssal és fokhagyma granulátummal. A panírral annyit újítottam, hogy liszt és tojás után nem zsemlemorzsában, hanem burgonyapehelyben forgattam meg a húst. Olajban szép pirosra kisütöttem. Kukorica saláta semmi egyéb, tartár főtt morzsolt kukoricával.