2013. július 21., vasárnap

Mustáros marhaszűzérme fehérboros pároltkáposztával

A mai nap második műalkotása. Szintén pici bűnözéssel, de megérte. Ez a bűnöző napom, így hajlok kisebb kompromisszumokra :)

Húshoz hozzávalók:

  • 4 vastagabb szelet marhaszűzérme
  • 1 ek csípős dijoni mustár
  • 1 ek csemege mustár
  • 1 dl oliva olaj
  • só, bors, őrölt kömény


Mustárokat olivával és fűszerekkel összekeverem és bekenem vele a hússzeleteket. Jénaiba teszem, öntök alá 2 dl vizet, lefedem, lefóliázom és 200 fokos sütőben 3 órát sütöm. Nem rövid idő, de megéri és ez idő alatt nincs is vele egyéb dolgunk. Ekkorra a husi szépen megpuhul és magába issza a mustár és a fűszerek ízét. Fóliát levéve róla a lé egy részét elpárolva, a hús mindkét felét pirosra sütöm.

Hozzá valók párolt káposztához:

  • 1 kisebb fej lilakáposzta
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 szép alma
  • 3 ek kókuszolaj
  • 3 ek almaecet
  • 3 ek jó minőségű száraz fehérbor
  • só, őrölt kömény, nyírfacukor/fruktóz felesben


Káposztát lereszelem, vagy vékonyra metélem, besózom és hagyom állni 1-1,5 órát. Ez idő alatt levet ereszt és kicsit össze esik. Hagymát megpucolom és az olajon megpárolom. Káposzta levét kinyomkodva hozzá adom, megfűszerezem és addig párolom, míg már szinte nem ropog és egészen össze esik. Ekkor a megpucolt és nagy lyukú reszelőn lereszelt almát is bele teszem. Ha kell, lehet kis vizet önteni alá. Amikor már majdnem kész, hozzá adom a cukrot, ecetet és fehérbort, jól összedolgozom és a fölösleges levet lepárolom. A végeredmény mennyei.

Az ehhez kapcsolódó bűnözésem ott nyert teret, hogy a kevésbé diétázó kedvéért összedobtam egy jó kis vajas burgonyapürét. Egy kanálkával ebből is megengedtem magamnak a hús és káposzta mellé.

Nem egy gyors hétköznap este elkészíthető eledel, de amikor megkapja az ember lánya, hogy "ilyet biza máskor is", nem gondolkodik azon, megérte-e, mert bizony megérte :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése